Nieuwsbrief mei 2017
Met het gezin eten kan een gezellige sociale activiteit zijn. Maar als een peuter leert om zelf te eten, kan de maaltijd ook onrustig verlopen. Wij geven U een aantal suggesties hoe je peuter kunt stimuleren om met een lepel te eten, verschillend voedsel te eten en om samen aan tafel te zitten.

Wanneer kunnen kinderen zelf eten?
Peuter leren zelf te eten als ze dit vaak oefenen. Hier moet een peuter dan wel de kans voor krijgen. De meeste peuters beginnen op 1-jarige leeftijd met hun handjes te eten en een lepel vast te houden. Kinderen leren tussen 12 maanden en 2 jaar zelf met een lepel te eten. Het gebruik van mes en vork komt later.

Wat moeten peuters eten?
Een peuter kan leren eten wat de pot schaft. Bij een gevarieerd menu krijgt een kind vanzelf alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Misschien ben je bezorgd omdat de eetlust van je kind zo veranderd is en ben je bang dat hij niet genoeg eet. Het is normaal dat kinderen een wisselende eetlust hebben net zoals ook het tempo waarin ze groeien varieert. Soms kan een peuter koppig blijven proberen om bij elke maaltijd zijn favoriete eten te krijgen. Dit grillige gedrag is meestal van korte duur als ouders doorgaans met hun peuter gevarieerd voedsel aanbieden.

Hieronder een aantal tips om te onthouden.
* Eet op vaste tijden.
* Zorg dat je kind niet moe is.
* Zet alles klaar voordat je aan tafel gaat.
* Geef kleine porties.
* Geef nieuwe dingen één voor één.
* Laat je kind met zijn handen eten en stimuleer hem om een lepel te gebruiken.
* Prijs je kind als hij goed eet en zich netjes gedraagt.
* Negeer onschuldig probleemgedrag.

Veiligheidstips
* Houd je kind altijd in de gaten. Hiermee voorkom je ongelukkige valpartijen uit kinderstoelen.
* Zorg dat je kind zit als hij iets eet of drinkt. Zo ontwikkelt hij goede eetgewoontes en verminder je het risico op verslikking of verstikking.
* Vermijd eten waarin je kind kan stikken, zoals cherrytomaatjes, noten, rauwe groenten

Wilt u graag meer informatie, vraag bij de Pedagogische medewerkster.
Zij hebben een uitgebreide folder voor U.